Nieuwe Nederlandse start-up Close verbindt eventbranche en bezoekers via mobiel marketing platform

Investering van drie miljoen euro binnengehaald om verder uit te breiden

Amsterdam, 3 april 2019 — Start-up Close heeft een mobiel marketing platform ontwikkeld waarmee organisatoren in de eventbranche een nieuw marketingkanaal hebben om bezoekers meer te laten beleven. Via een op chat gebaseerde app kan eenvoudig (exclusieve) informatie worden gedeeld aan bezoekers direct na ticketaankoop, maar ook tijdens en na events. Producent Stage Entertainment en sterrenrestaurant The Jane zijn al klant. Het Nederlandse bedrijf haalde onlangs een investering van drie miljoen euro op om verder te groeien.

“Close is disruptief in een bedrijfstak waarin de kaarten al lang geschud zijn.”

De aankoop van een ticket voor een concert of musea is nu vaak het einde van een transactie en niet het begin van een waardevolle relatie tussen een artiest of merk en bezoeker. De Nederlandse start-up Close wil dat veranderen zodat bezoekers een betere gebruikerservaring krijgen. Bovendien levert het organisatoren relevante klantdata op waardoor ze bezoekers beter kunnen bedienen en nieuwe up- en cross- sell momenten kunnen creëren.

Van transactie naar relatie

Consumenten krijgen via de Close app toegang tot exclusieve informatie zoals een persoonlijke boodschap of een sneak preview van de show. Ook hebben ze met een druk op de knop in de app alle praktische informatie op een rij, zoals het toegangsticket en het programma. Kaartkopers kunnen heel eenvoudig de tickets verdelen onder vrienden en familie, zonder gedoe met pdf’s.

Hiermee krijgt de bezoeker een rijkere beleving, terwijl de organisator van het event ook toegang krijgt tot meer klantdata en daarmee mogelijkheid heeft om nieuwe up- en cross-sell momenten te creëren. Bijvoorbeeld voor het aanbieden van een arrangement of verkopen van een ticket voor een volgende show. Hiermee wordt een eerste transactie het startpunt van een langdurige relatie.


Gepersonaliseerde ervaringen

Oprichter Kiliaan Toorenaar: “Met data kun je steeds meer gepersonaliseerde ervaringen creëren, maar de toepassing daarvan wordt in de live event industrie nog onvoldoende benut. Met Close bieden we merken en organisatoren de technologie waarmee ze een eigen kanaal hebben om die relatie met bezoekers op te bouwen. Om de beleving voor, tijdens en na events steeds beter en mooier te maken. ”

Kiliaan Toorenaar, voormalig commercieel directeur van Marktplaats, is Close begonnen samen met CTO Wiebe Weikamp (co-founder van zoekmachine Ilse) en creatief talent Chris Gruijters. Het bedrijf houdt kantoor in Amsterdam en heeft inmiddels een team van 18 medewerkers.  

Investering

Disruptive Technology Ventures, het investeringsfonds van onder meer Ad Scheepbouwer zag het potentieel van Close en investeerde drie miljoen euro. “Close is disruptief in een bedrijfstak waarin de kaarten al lang geschud zijn. Het verrijken van het bezoek aan een theaterstuk of sportwedstrijd door middel van technologie heeft veel potentie. Kiliaan heeft veel ervaring in de online wereld en de goede gesprekken met hem en Stage Entertainment hebben mij overtuigd om te investeren,” aldus Scheepbouwer. Met het groeigeld wil het bedrijf Close verder op de kaart zetten en de dienst uitbreiden naar andere landen.

Eerste klanten

Producent Stage Entertainment, bekend van de musicals Mamma Mia, The Lion King en Annie M.G. Schmidt, en sterrenrestaurant The Jane zijn al klant. Nathalie Peters, Head of Digital Transformation IPG Mediabrands maakte als één van de eersten gebruik van Close tijdens het congres Redefine Retail. Nathalie Peters, Head of Digital Transformation, zegt hierover: “Close is een instrument waarmee ik langer en intensiever met mijn consument kan interacteren. Bovendien past de oplossing in de huidige Zeitgeist: platformen ontwikkelen zich en we zoeken allemaal naar een full experience consumer journey.”

Scan the QR code to start the free Demo in the Close app. In case you don't have the app we will redirect you to the App store of your platform.
Want to know more first?
Get a free demo in the Close app. In case you don't have the app we will redirect you to the App store of your platform.
Start the Close demoCancel
Close Demo